31.05.2014 СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

„Више цене дувана – Повећање пореза на дуван“

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике повезане са коришћењем дувана и залажући се за примену делотворних мера за смањење употребе дувана. Крајњи циљ обележавања Светског дана без дуванског дима је да допринесе заштити садашње и будуће генерације не само од разорних последица по здравље, него и од друштвених, еколошких и економских лоших последица употребе дувана и изложености дуванском диму.

Ове године Светски дан без дуванског дима обележава се слоганом „Повећање пореза на дуван“.

Циљеви обележавања Светског дана без дуванског дима 2014.су:

– Повећање пореза на дуван од стране владе, до нивоа који смањује потрошњу дувана;

– Подстицај влади од стране појединаца и организација цивилних друштва да повећа порезе на дуван до нивоа који смањује његову потрошњу .

Најефективнији проступ у контроли ширења употребе дувана је преко мера које директно смањују потражању за њим. Многе мере су ефективне као што су забрана рекламирања и забрана пупењса на јавим местима, али мера која има највећи потенцијал и мера која је најефективнија опција за владе је повећање цена кроз повећање такси што показују докази из различитих земаља. Високе цене потстичу одвикавање од пушења и превенирају почетак и истоивремено смањују број оних који се након одвкавања поново почињу да пуше. У просеку, очекује се да повећање цена паковања цигарета за 10% смањи потражњу за цигаретама за 4% у земљама са виским приходом и 8% у земљама средњег и нисоког прихода,.На повећање цена очекивано су осетљивији сиромашнији грађани и деца и адолесценти. Порези на дуван су најисплативији начин да се смањи употреба дувана, нарочито међу младима и сиромашнима.

ПОРЕЗИ И СИРОМАШТВО

Код повећања пореза, расход за дуван у односу на доходак домаћинства такође се повећава, стварајући додатни терет на породични буџет, а посебно на сиромашне пушаче. Ово важи за све робе и услуге.

Докази указују на то да су сиромашни више осетљиви на поскупљења, па као резултат тога се очекује да ће повећањем пореза, већина њих највероватније смањити или оставити пушење. У односу на сиромашне пушаче, њихове породице и друштво у целини, предности одвикавања од пушења су огромне јер ће бити мање трошкова за здравствену заштиту, а више средстава за основне намирнице, храну, образовање и друге потребе. Штавише, влада може да издвоји додатне приходе стварањем већих пореза дувана за социјалне програме које користе сиромашни као што су приступачност здравствених услуга, здравствено осигурање и програми за одвикавање од пушења (СЗО технички приручник о опорезивању дувана, 2010).

У циљу решавања економских аргумената против контроле дувана, неопходно је ојачати доказе и техничке и аналитичке вештине доносиоца одлука, академске заједнице и цивилног друштва. Ово ће помоћи унапређењу плана контроле дувана и побољшати како привреду тако и јавно здравље.
ПУШЕЊЕ И ДОЈЕЊЕ

Нажалост се догађа да жене које су пушиле током трудноће ту лошу навику задрже и након порођаја што доводи до даљњих последица за дете. Већ је истакнуто да пушење, нарочито у већој количини доводи до смањене продукције млека. Код неке деце може проузроковати слабост, повраћање, трбушне болове, пролив. Важно је нагласити да пушење није разлог за престанак дојења, већ је дојење разлог за престанак пушења. Мајке које доје и желе престати пушити могу помоћи себи употребом никотинских фластера. Тхомас W.Хале сматра да је код већине жена које попуше 20 цигарета дневно, количина никотина у крви 44нг/мЛ, а ако употребљавају никотинске фластере 17 нг/мЛ. Код употребе фластера треба се строго придржавати упутства о апстиненцији од пушења, јер би количина никотина у крви тада знатно порасла. Навече их треба скинути да се смањи ноћна концентрација. Никотинске жваке за жвакање нису примерене за мајке које доје јер је ниво никотина у крви и млеку већи.
Служба за Поливалентну патронажу је поводом бележавања светског дана без дуванског дима поставила изложбе у холу Дома здравља Лесковац,посетила и одржала предавања у основним школама у граду и појединим на селу. Видео презентацију о штетности пушења намењену деци узраста до 10 година можете погледати на нашем сајту.