dan bubrega

14 март 2013- Светски дан бубрега

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology ) и Интернационалног Удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations) у више од 100 земаља широм света.

Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега је:
“Бубрези за живот: Спречите акутно оштећење бубрега!“
Главна функција бубрега је излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења, различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (гломерулонефритис, пијелонефритис, нефротски синдром) и акутна, односно хронична смањена функција бубрега (бубрежна инсуфицијенција).
У нашој земљи, свом изабраном лекару у свим службама домова здравља се обратило због обољења бубрега и мокраћних путева 543.172 особа, болнички се лечило њих 35.105 а 2.147 особа је умрло у 2011. години.
У последњих неколико година, препозната је потреба повећања свести о тежини овог обољења и значаја правовременог и адекватног лечења акутног оштећења бубрега међу здравственим радницима а такође и потреба покретања јавноздравствених кампања са циљем информисања становништва о значају да препознају знаке и затраже стручну помоћ због ових опасних обољења.
Лечење пацијената поступцима дијализе се спроводи у 58 здравствених установа (53 здравствене установе из Плана мреже и 5 установа ван Плана мреже). Број осигураних лица који се лече поступцима дијализе у здравственим установама износио је 4.247 у Републици Србији у 2012. години. На перитонеумском програму, који укључује и лечење дијализом у кућним условима, дијализирано је 466 пацијената. Укупан број пацијената/осигураних лица на хроничном програму лечења поступцима дијализе у Републици Србији износио је 4.713.
Трансплантација бубрега заснива се на пресађивању органа, који се могу добити од живих или умрлих особа. Који начини трансплантације ће бити одабран зависи од брзине проналажења одговарајућег органа. Код приближно 10-15% болесника, даваоци органа могу бити крвни сродници (чланови породице) или биолошки несродни донатори (брачни партнери, пријатељи). За остале болеснике траже се подударни даваоци код особа са дијагностикованом можданом смрћу (кадаверични даваоци). Из тог разлога потребно је повећати број кадаверичних трансплантација.
Неопходно је више информисати грађане о значају донације органа. Донирање органа знак је хуманости, солидарности и племенитости, којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти донира било који део тела ради пресађивања/трансплантације, како би се помогло тешким болесницима.
У Србији се трансплантације бубрега обављају у пет здравствених установа. Током 2012. године од укупно 79 трансплантираних бубрега, 47 пресађених бубрега узето је од умрлих донора. На листи чекања за трансплантацију бубрега налази се 658 особа.
Болести бубрега могуће је на време дијагностиковати. Прегледом узорка мокраће, крви и крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести.

Осам златних правила за смањење ризика за развој болести бубрега:

1. Будите физички активни!
2. Редовно контролишите ниво шећера у крви!
3. Контролишите крвни притисак!
4. Храните се правилно и одржавајте нормалну телесну тежину!
5. Узимајте довољне количине течности!
6. Престаните да пушите!
7. Не узимајте лекове који нису прописани рецептима!
8. Редовно контролишите бубреге уколико имате један или више фактора ризика!

Проверите свој ризик за болести бубрега

• Имате ли повишени крвни притисак?
• Имате ли шећерну болест?
• Имате ли прекомерну телесну тежину?
• Имате ли више од 50 година?
• Да ли је било болести бубрега у Вашој породици?
• Да ли сте малокрвни?
• Ако имате један или више потврдних одговора, јавите се изабраном лекару.

Извештајни образац