Упознајмо мале богиње (МОРБИЛЕ)

male-boginje-dete

Mале богиње су акутно, вирусно, веома заразно обољење. Пре ере вакцинације ово је била веома честа болест мале деце, која је некад остављала тешке последице, а могла је чак да се заврши смрћу.

Клиничка слика

Десет до дванаест дана од продирања вируса у организам (инкубација) ова болест почиње веома бурно са температуром 38 до 40 степени Целизијуса. Дете има главобољу, језу, малаксало је и узнемирено. После 2 до 4 дана почну да му сузе очи и смета му светло, нос цури, боли га и гребе у грлу. Почиње да кашље суво и упорно. Пошто могу да буду захваћена и црева може да има бол у трбуху и пролив.

Типично за ову болест је да дете изгледа као да је уплакано. Лице му је зајапурено и натечено. Очни капци су отечени црвени, вежњаче (коњуктиве) су црвене, а очи сузе. Носић цури, грло је црвено, а на плућима се чују знаци бронхитиса. Типично за мале богиње је да се на меком непцу виде црвене мрље звездастог облика и нејасних граница (енантем). Копликове мрље не морају увек да се виде, али ако их има то је сигуран знак да су у питању мале богиње. Оне се налазе на слузокожи унутрашње стране образа. Изгледају као гриз посут по јако црвеној слузокожи. Те беле мрље су величине чиодине главе и не могу да се скину шпатулом. Сада се сви симптоми болести ублажавају, температура пада и ако се не виде Копликове мрље, може се помислити да детету пролази један обичан назеб.

male-boginje-ledjaКопликове мрље “сачекају” избијање оспе и задрже се 2 до 3 дана. Температура, која се спустила, поново расте до 38 – 40 степени и остаје висока 2 до 3 дана, то јест све док оспице избијају. Важно је да знате, ако је и после тога температура висока или ако је скочила по трећи пут, то значи да је дошло до компликација. Оспе су овалне, величине сочива и јасно ружичасте боје. То изгледа као да је дете попрскано светло црвеном бојом по лицу и телу. Некада су оспе ретке, а некада толико густе да се додирују.

Оспе имају свој ред избијања. Прво се јављају иза ушију, затим на косматом делу главе, врату и лицу. За 2 – 3 дана оспе се “спуштају” наниже по трупу и ногама. Бледе истим редом како су се и јављале, тако да на лицу постају бакарне, па жућкасте, док су на ногама још увек ружичасте. Задржавају се 3 до 6 дана. На њиховом месту остају тамне мрље, које ће перутањем да се изгубе за недељу до две. Некада је перутање слабо па се не примети.

Болесник је заразан 2 – 3 дана пре појаве оспе и све док она не почне да бледи.

Тежи облици болести

Код тежих облика температура може да буде доста висока са јаким психомоторним немиром и колапсом. Некада може да протиче са помућеном свешћу и конвулзијама (грчеви, фрас или фебрилне конвулзије). Код мале деце, поготову ако су имала раније честе инфекције дисајних путева, мале богиње могу да иду са отежаним дисањем и упорним кашљем (бронхиолитис). У теже облике малих богиња спадају и случајеви када на кожи има крвних подлива. Тада може да се јави и крварење из носа.Мале богиње се ретко јављају код одраслих. Они их “тешко леже”. Температура је виша, опште стање теже, а оспа гушћа.

Компликације малих богиња

Бронхопнеумонија (запаљење плућа) се познаје по томе што се температура одржава иако су оспице избиле или се температура јавља по трећи пут, а уз то дете доста кашље, теже дише и опште стање се погоршава. Дијагноза се сигурно поставља само рендгенским прегледом. Ово запаљење може бити изазвано Стафилококама, другим бактеријама или вирусима.

Бронхиолитис је компликација код које су запаљењем захваћени најситнији дисајни путеви. Дете тешко и чујно дише. На грудном кошу се види да се меки делови увлаче при дисању.

Ларингитис каракреришу ноћни напади тешког дисања. Дете промукло кашље, узнемирено је, а при удаху се чује “хук”. Између тих напада дише добро. Ако се ларигитис јави “рано” то јест од почетка болести то није опасно. Много је теже ако се Ларингитис јави после избијања оспица са поновним скоком температуре.

Терапија

Код малих богиња је потребно много више неге него лекова. Дете треба да лежи у светлој и проветреној просторији. Светло се пригушује само ако детету смета. Болесно дете се пресвлачи и купа као и иначе. Не треба силом да се тера да једе. Важно је да уноси довољно течности. Дају му се сокови воће и супице. Детету ће да се врати апетит чим му буде боље. Дају му се средства против температуре, сируп против кашља, обично биљни, чисти му се носић и по потреби стављају капи за нос.

Превентива

Заштита од ове болести је вакцинација. Деца са годину дана примају ММР вакцину (Морбилли-Мумпс/зауске-Рубеола).