Национални дан борбе против рака дојке, 20. март 2014.год

Дом здравља Лесковац од прошле године 20. март званично обележава као Национални дан борбе против рака дојке.

Рак дојке је најчешће злоћудно (малигно) обољење код жена данас. Широм света, па и у Србији, учесталост ове врсте тумора континуирано расте већ 30 година и тај пораст износи 3,1% годишње. У  нашој земљи, 26% новооболелих жена од рака има дијагнозу карцинома дојке и 17,5% жена умре од ове врсте малигних тумора.

У односу на жене у Европи, жене у Србији налазе се у средњем ризику оболевања од карцинома дојке и у високом ризику умирања од ове врсте малигног тумора. У земљама европског региона просечна инциденција од карцинома дојке је 67,5 на 100.000, а просечна стопа морталитета 16,0 на 100.000.

Чиниоци који повећавају ризик оболевања од рака дојке су године старости (са годинама старости расте ризик),  рак дојке у породици (мама, тетка, бака),  претходни рак дојке, рана прва менструација (пре 12. године), касна менопауза (после 50. године), нерађање, касни први порођај (после 30. године), недојење, употреба хормонских препарата, итд. Дуготрајна употреба контрацептивних пилула, као и других хормонских препарата, без редовних лекарских  прегледа може представљати значајан фактор ризика у настанку рака дојке. Поред тога и особе које живе и раде у окружењима у којима су изложене зрачењу или испарењима различитих штетних материја, под повећаним су ризиком.

Рак дојке се не може спречити, али се може дијагностиковати док је још у почетној фази, што значи док је мањи од 1 цм, када се не може напипати и када жена нема никакве тегобе. Ако се рак дојке открије у раном стадијуму, петогодишње преживљавање је око 96%. Рак дојке се може открити на време и преко 70% рака дојке пронађу саме жене самопрегледом и  зато треба следити препоруке за рано откривање рака дојке: самопреглед дојке, почев од 20. године, сваког месеца; клинички преглед дојке код изабраног лекара, од 30. године и први мамографски преглед од 45. године, на сваке две године.

Упутство за извођење самопрегледа дојки свака жена може добити у Превентивном центру Дома здравља Лесковац. Спровођење самопрегледа дојке повећава свест жене о значају прегледа дојки, смањује страх од скрининг прегледа и повећава мотивисаност за учешће у организованим скрининг програмима.