Служба хитне медицинске помоћи

 Начелник Службе:
др Драган Цакић

Главни техничар службе:
вмс Часлав Митровић

 СХМП  је витална служба примарне здравствене заштите која је у сваком смислу прва на удару код несрећа сваке врсте. У  Лесковцу  СХМП  је основана као засебна служба Дома здравља 20.12.1982. године. У то време  лесковачка хитна је била једна од најсавременијих у бившој  Југославији, у рангу са љубљанском и загребачком хитном. Имала је десет санитета Цитроен, четири портабл  ЕКГ-а,  сервокард са дефибрилатором, троканални статични ЕКГ и телефонски  ЕКГ.

У почетку  СХМП  је  радила  све  што  друге службе  нису  хтеле, нису  смеле или нису знале. Са развојем фиксне и мобилне телефоније број позива за СХМП је прогресивно растао, па смо те баластне послове препустили службама које и треба да их раде. Поред тога, од 1990.г.  у нашим просторијама ноћу дежура стоматолошка екипа, а од 1996.  ноћу дежура и педијатар.

У почетку у СХМП су радили само лекари опште праксе, а затим су временом одобраване специјализације из опште медицине, интерне медицине и ургентне медицине. И таман кад је служба имала високо едукован кадар, сви специјалисти ургентне медицине су пребачени да раде у новоформирани Ургентни центар у болници, а СХМП је изнова формирала свој кадар, тако да данас у овој служби ради:

18 лекара:

  • 5 специјалиста  ургентне медицине
  • 2 специјалиста опште медицине
  • 11 доктора медицине

26 медицинских сестара и техничара:

  • 4 више медицинске сестре/техничара
  • 22 медицинске сестре/техничара

и 21 возач.

СХМП данас ради континуирано 24 часа дневно са две екипе на терену, од 20:00 часова се придодаје екипа за рад у амбуланти, као и лекар диспечер на броју 194. На располаганју су нам 8 санитетска возила са опремом за ургентно збрињавање, а у сваком тренутку има два комплетно опремљена реанимобила.

Територија коју покрива СХМП Дома здравља Лесковац се налази на југу Србије, на коридору 10, између Ниша и Врања, површине 1 024км2 и 126 000 становника. Најудаљенија дестинација је 38км, највећи пречник територије је 57км. Поменути аутопут на коридору 10, покривамо у дужини од око 80км. Као највећа Служба ХМП у региону, по потреби прелазимо територијалне границе и помажемо свима којима је то потребно.

У 2012-ој години урадили смо 12.661 интервенција на терену и 19.796 прегледа у амбулантама, има ли смо 2.491 позив првог реда хитности, просечно време стизанја на позив првог реда хитности је 7,02 минута.

Као илустрација да  ово није нимало  лака служба  служе подаци  да је кроз њу прошло више од 160  лекара за 30   година њеног  постојања. У  њу су долазили и по казни,

али и  најбољи  да  се кале  и  што  више  науче,  а  већина  да  би  добила  специјализацију.

Захвалјујући квалитетној опреми и едукацији, СХМП више није Служба за избегавање, напротив то је све више жељена Служба.

Радно место екипа СХМП је терен, (станови, куће, дворишта, ливаде, шуме, саобраћајнице, пруге, подруми, тавани) дању и ноћу, по сунцу и температури  преко 45 степени у колима,  по киши, ветру, снегу и леду и хладноћи испод –30 степени, у миру и рату, храбро и  истрајно  свим срцем помажемо свима којима је то потребно. СХМП ЗБРИЊАВА УРГЕНТНА СТАЊА НА ТЕРЕНУ И У АМБУЛАНТАМА, НЕОДЛОЖНУ ПОМОЋ И ТРАНСПОРТ ОБОЛЕЛИХ И УНЕСРЕЋЕНИХ  ЛИЦА 24 САТА ДНЕВНО, САНИТЕТСКИ ТРАНСПОРТ ПАЦИЈЕНАТА ДО УСТАНОВА ТЕРЦИЈАЛНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ И ДО УСТАНОВА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ. Услуге се пружају свима, без обзира на пол, узраст, верску и националну припадност. У наше услуге спадају и  стручно-медицинско обезбеђење спортских политичких и уметничких манифестација.

Оно чиме можемо да се похвалимо је висок стручни и морални квалитет кадрова запослених у Служби, о чему сведоче медалље освојене на државним и међународним такмичењима, редовне едукације, али имамо и врсне едукаторе у нашој Служби, нпр националног инструктора за ургентну медицину и за ТЛС Србија.

Највећи проблем нам је возни парк који је доста експлоатисан и који је нужно занављати редовно, како би се одржао континуитет у квалитету рада.

 

ЗАШТИТНИ ЗНАК

hitna-logo

Заштитни знак наше службе је ПЛАВА ЗВЕЗДА ЖИВОТА, шестокрака плава звезда на чијим је усправним крацима Асклепијусов штап са уплетеном змијом. Знак је регистрован 1977 у Америци и данас га користе све установе у свету које  пружају хитну и неодложну помоћ. Штап са змијом представлја медицину и оздрављење, а шест кракова сест аспеката рада хитне помоћи : препознавање стања које угрожава живот, благовремено позивање хитне помоћи, благовремен долазак на место инцидента, збрињавање на месту догађаја, медицинска помоћ током транспорта и евентуални транспорт до болнице.

ВОЗИЛО МАРКА ВОЗИЛА ГОДИНА ПРОИЗВОДЊЕ ДА ЛИ ЈЕ У ФУНКЦИЈИ НАМЕНА БРОЈ ПРЕЂЕНИХ КМ
1 VW 1.3 TI Long 2004. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 560.000
2 CITROEN JUMPPER 2.2 2009. НЕ,  ремонт мотора за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 630.000
3 CITROEN JUMPPER 2.2 2009. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 540.000
4 OPEL MOVANO 2016. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 300.000
5 CITROEN JUMPPER 2.2 2009. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 253.562
6 PEUGEOT BOXER 2.2HDI 2020. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 89.000
7 OPEL MOVANO 2022. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 45.000
8 OPEL MOVANO 2022. ДА за рад екипе ХМП за санитетски транспорт 25.000
9 PEUGEOT PARTNER 2017. ДА  за санитетски транспорт 580.000
10 OPEL COMBO 2021. ДА  за санитетски транспорт 98.000

 

mapa