Организовани скрининг на рак дојке

Дом здравља Лесковац је 10.03.2014 године почео организовни скрининг за рак дојке жена старосне групе од 50 до 69 година. Снимања ће се обавити у Дому Здравља Лесковац и Општој Болници Лесковац. Све наше суграђанке наведене старосне групе ће на кућној адреси добити позивно писмо са потребним инструкцијама.

Скрининг рака дојке

Стање у Србији

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4000 жена оболи, а 1600 умре од ове болести. Једна од осам жена током свог живота оболи од рака дојке.

Шта је рак дојке?

Рак дојке је злоћудна израслина која настаје када нормалне ћелије почне да се убрзано умножавају и уништавају околно здраво ткиво дојке, а касније и друге органе.

Рак дојке се најчешће јавља код старијих жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота;
  • дуже време користе хормонску терапију, алкохол и дуван;
  • су гојазније и физички неактивне.

Рак дојке је злоћудни тумор, који уколико се открије у раној фази може бити поптпуно излечен. Република Србја је започела програм за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50. до 69. године.

Шта је скрининг?

Скрининг подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће.

Шта је мамографија?

Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Уколико се рак дојке открије у раној фази, већа је шанса за излечење применом поштедних хируршких метода, опоравак је бржи, а кавалитет живота је бољи него код жена код којих се болест открије у каснијим фазама. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења.

Како се изводи мамографија?

Пре мамографског прегледа не би требало користити дезодоранс, пудер или парфем чије се честице виде на снимку и ремете радиолога у процени мамографског снимка. Мамографија се изводи снимањем обе дојке и за већину жена је безболна и кратко траје.

Где се може урадити скрининг мамографија?

Адреса и телефон здравствене установе где можете обавити мамографију назначена је у позивном писму које стиже на вашу кућну адресу.

Препоруке

  • Између два скрининга треба да обављате редовне прегледе дојки код вашег лекара или самопрегледом, једном месечно.
  • Уколико приметите да је видно промењена величина једне дојке, присуство чворића у дојци, промену боје и изгледа коже дојке, појаву секрета из брадавице – ХИТНО се јавите свом лекару.