Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце, дванаеста по реду, обележава се од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Основна порука свим женама је да се ова малигна болест може спречити и зато је ове године слоган кампање „СТОП раку грлића материце”.

Србија је четврта у Европи по броју жена оболелих од те болести, а трећа по броју умрлих.
Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, Центар за превенцију Дома здравља Лесковац, и ове године организује бројне здравствено васпитне активности.

У холу Центра за превенцију у Дому здравља Лесковац постављена је изложба на ту тему.

Без складног брака дом није сигурна лука за дете

Одрзан пети јавни час за труднице и будуће тате са темом: „Припрема за порођај/одлазак у породилиште“, 29.11.2017.године у холу Лесковацког Културног Центра. Двадесетак трудница је учествовало у радионици која је имала за циљ да их адекватно припреми за порођај ( како да препознају да је порођај почео, како дисати током порођајних болова, како смањити бол, који је прави тренутак да се крене у породилиште и које ствари треба да се нађу у чувеној “ торби за породилиште“…). О овоме је трудницама говорила в.м.с. Зорица Маринковић, главна бабица породилиста Опште болнице у Лесковцу. Координаторка Саветовалишта за труднице и родитељство, Мр Ивана Станковиић је присутнима представила рад Саветовалишта и позвала их да се прикључе. Подршку догађаја и поклоне трудницама обезбедила је „Форма В.С.“ Београд. Јавни часови остварују циљ да се сто већи број трудница информише и припреми за порођај и родитељство, чак иако нису у прилици да редовно посећују садржаје Саветовалишта уторком и цетвртком од 11 часова.