Најава превентивних прегледа

Превентивни лабораторијски прегледи обављаће се 10.3.2024 од 8 до 16 часова у Дому здравља Лесковац. Грађани ће без заказивања моћи да одреде ниво глукозе, тригилицериде и холестерол у крви.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и одумирања код нас и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити: висок крвни притисак, гојазност, пушење и недовољна физичка активност.

Најава превентивних прегледа

У недељу 3. марта, од 8 до 16 часова у око 170 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи.

За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе у периоду од 8 до 16 часова. Овог викенда планирани су превентивни прегледи штитасте жлезде, и то ултразвучни преглед, као и одређивање нивоа хормона штитасте жлезде (ТСХ, ФТ4, антитереоглобулинска антитела).

Прегледи се организују за одрасле особе које раније нису имале детектовано обољење штитасте жлезде.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

Ултразвучни прегледи штитне жлезде ће се обављати у Служби Радиологије Дома здравља Лесковац а хормонски статус у Општој болници Лесковац.