Саветовалиште за младе – активности

Саветовалиште за младе је овог лета по трећи пут учествовало на Лесковачком карневалу,

07.07.2015. у играма на води са своје две екипе. Игре су осмислили вршњачки едукатори и том приликом  промовисана је четрдесета генерација вршњачких едукатора. Поред ученика основних и средњих школа, овог пута обуку су прошли и стручњаци Центра за економику домаћинства из Лесковца.

Новина је да ове године Саветовалиште по први пут наступа и као карневалска група. 11.07.2015. наступом „О Ромео, Ромео…“ Саветовалисте за младе Дома здравља Лесковац је на јос један креативан нацин послало поруку о здравим зивотним стиловима ( безбедном сексуалном односу и вазности корисцења кондома )…Перформанс и костиме осмислили врсњацки едукатори са координаторком мр Иваном Станковиц и кореографкињом др Данијелом Игњатовиц. Подрску реализацији дали : Дом здравља Лесковац, Центар за струцно усаврсавање, Туристицка организација Града, цланице Удрузења МС, ХРАСТ, СИНЕРГИЈА и Сладјана Стојиљковиц.

           12. маја 2015. године  обелезено 10 година рада Саветовалишта за труднице и родитељство.Догађај је реализован у оближњем парку уз присуство будућих родитеља и бивших полазника и њихове деце. Уз богат програм који су извела деца из вртића и основне школе подељене су захвалнице за сарадњу и допринос раду и развоју Саветовалишта, полазницма књиге о родитељству. а деци поклон играчке. За десет година кроз програм Саветовалишта прошло је око хиљаду младих парова. Највећи аплауз добили су бивши полазници који су говорили о својим искуствима и значају програма за пролазак кроз искуство порођаја и сналажење у родитељству.

         19. 11.2014. године обележена 10.годишњица рада Саветовалишта за младе. Вршњачки едукатори су за ту прилику користећи форум театар као све занимљивији и заступљенији метод рада извели представу „Уна“ којом су дотакли свих пет области чијом се превенцијом вршњачка обука бави: репродуктивно здравље младих, исхрана, ментално здравље, насиље и болести зависности. Кроз ретроспективу десетогодишњег рада присутне су водили др Часлав Недељковић помоћник директора, мр Ивана Станковић координаторка Саветовалишта, али и некадашњи вршњачки едукатори и чланови стручног тима. Током десет година више од триста вршњачких едукатора и десетак стручњака реализовало је преко хиљаду и по радионица и предавања, како са ученицима основних и средњих школа, тако и са родитељима, просветним радницима и стручњацима других домова здравља.

Ово Саветовалиште је од стране Републичког центра за планирање породице препознато као пример добре праксе у Србији.

Prvi Simpozijum Savetovališta za mlade Srbije

20.марта 2015. године Саветовалиште за младе је учествовало на Првом Симпозијуму Саветовалишта за младе Србије, одржаном у Дому здравља „др Симо Милошевић“ у Београду. Четири пријављена рада приказала су специфичност рада нашег Саветовалишта :

  1. Интеракција и партиципација као модел рада саветовалишта за младе, мр Ивана Станковић
  2. Сида и предрасуде (ауторска радионица), др Јасмина Јовановић Здравковић
  3. Храна и ја (ауторска радионица), м.с. Љиљана Марковић
  4. Толеранција и насиље (ауторска радионица), дипл.соц. Марина Стефановић Момчиловић

Излагања су изазвала велику пажњу, наше саветовалиште препознато као пример добре праксе у Србији и делегирано  за организатора и домаћина Другог Симпозијума Саветовалишта за младе Србије.