Светска недеља дојења

03.-09.08.2015 године

Мајчино млеко је најбоља храна за бебу у првих шест месеци, а мајчине груди најбољи и најздравији извор хране. Дојење обезбеђује правилан раст и развој одојчета.

Мајчино млеко у потпуности одговара нутритивним потребама одојчета у првим месецима живота. Како се ове потребе током времена мењају и мајчино млеко се прилагођава. Да би разумели колико је за Вашу бебу дојење значајно, подсетимо се још једном шта све мајчино млеко садржи и које су му предности када је раст и развој бебе у питању у односу на адаптирана, односно вештачка млека.

ЗАШТИТА ОД ИНФЕКЦИЈА – Беба се рађа без способности да одмах развије добар одговор на инфекције. Зато је мајчино млеко природа створила као прву заштиту од инфекција. У њему се налазе антитела и биолошки активне ћелије (лимфоците, макрофаге и леукоците), које обезбеђују пасивну заштиту новорођенчета и одојчета у првим месецима живота. Мајчино млеко садржи и неимунолошке заштитне факторе (лактоферин, бифидогени фактор, лизозим, незасићене масне киселине). Ови заштитни фактори доводе да бебе које сисају ређе оболевају од гастроинтестиналних и респираторних инфекција, него бебе које пију адаптирано млеко.
Дигестивни ензими из мајчиног млека штите одојчад која су рођена са још неразвијеним ензимским системима. Лактоза доприноси спречавању рахитиса, помаже апсорпцију калцијума и развој мозга.
Фактори раста из мајчимог млека поспешују развој и сазревање имунолошког система, централног нервног система и органа.

ЗАШТИТА ОД АЛЕРГИЈА – Мајчино млеко поспешује сезревање гастроинтестиналног тракта. Мање излагање у првим данима и недељама страним протеинима (адаптирана млека), ствара толеранцију пре него алергијску реакцију. Цинк који се налази у мајчином млеку и неке незасићене масне киселине доприносе развоју имунолошке реакције одојчета.

ШТА БЕБА ДОБИЈА ДОЈЕЊЕМ? – Код дојене деце тако спречавамо појаву дечијег дијабетеса, карцинома, као и инфекције средњег уха, ортодонталних (развој вилице) и денталних проблема (здравији зуби).
Одбрамбена реакција у инфекцијама је јача, а имуни одговор на вакцине бољи.
Одојчад која су дојена имају бољи психомоторни развој, емоционални и социјални развој, а примећено је да постоји веза и са вишим степеном интелигенције.

КАКВУ КОРИСТ ИМА МАМА КОЈА ДОЈИ? – Хормон који се лучи приликом дојења (окситоцин) контрахује материцу и доводи до престанка крварења после порођаја.
Дојење смањује ризик од појаве карцинома дојке и јајника, а постпорођајна депресија је много ређа.
Храњење бебе одузима мање времена. Ноћно храњење, изласци, путовања су много удобнија.
Бржи је физички опоравак од порођаја, као и враћање на телесну тежину пре трудноће брже иде код мајки које доје.
Занемаривање деце је ретко од стране мајки које су дојиле.
Исхрана одојчета искључиво мајчиним млеком, препоручује се до навршених шест месеци живота, а уз другу храну и до краја прве и даље у другој години живота.

Служба поливалентне патронаже це у наредном периоду интензивирати свој рад на терену.За сва Ваша питања ми смо ту.

 Телефонско саветовалиште:

ДЕЦА СРБИЈЕ 214-323

 Служба поливалентне патронаже:

243-242