Уживај без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима 31. јануар се обележава ове године под слоганом „Уживај без дуванског дима“, са циљем подршке срединама без дувана, како на радним и јавним местима, тако и у кућном окружењу.


DSC02541b Пушење је водећи фактор ризика у Србији који доприноси смртности и одговоран је за 13,7% изгубљених година живота. Највећи утицај дуван има за настанак рака плућа, исхемијске болести срца и хроничне опструктивне болести плућа. У Србији, према подацима истраживања здравља становника, свакодневно или повремено пуши односно 38,1% мушкараца и 29,9% жена.

IMG_0936Посебно забрињавајуће је да чак трећина свих трудница у нашој земљи пуши у неком периоду трудноће или у целој трудноћи упркос последицама које дувански дим може имати на плод. Подаци који се односе на популацију деце и омладине указују да 8,8% дечака и 8,3% девојчица старих од 13 до 15 година пуши цигарете, од којих је више од трећине први пут пробало цигарете пре десете године. Ово указује на значај што ранијег почетка превентивних активности, кроз здравствено васпитни рад у школама. Свакако да се посебна пажња мора усмерити и на активности у циљу унапређења информисаности опште јавности о последицама пасивног пушења по здравље, пре свега најмлађе популације, јер 77% младих живи у домовима где су изложени дуванском диму, односно 66% има једног или оба родитеља који пуше.

IMG_8249Тим поводом Служба поливалентне патронаже Дома здравља Лесковац поставила је изложбе у холу испред својих просторија, организовала низ предавања у основним сколама и месним заједницама.