Светски дан чистих руку 15.10.2014.г.

Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних и кожних заразних болести, упозоравају из Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Прање руку сапуном је једна од најефективнијих мера превенције пролива и упале плућа, а то су болести које су најодговорније за умирање деце до годину дана.

Неки подаци показују да сваке године око 3,5 милона деце у свету не доживи свој први родјендан, управо због пролива и запаљења плућа.
Ширење навике прања руку сапуном и топлом водом може значајно допринети достизању Миленијумског циља – смањењу умирања деце старости до пет година до 2015. године за две трећине.

Руке треба прати не само пре јела и када су видно запрљане, већ и после коришћења тоалета, после додиривања уста, носа, или очију, након контакта с болесном особом, али и приликом свакодневних активности у домаћинству.

Током године Патроназне сетре Дома здравља Лесковац у сарадњи са директорима и уцитељима дрзе предавања и радионице уценицима И разреда основних скола и у граду и на селу а све у циљу превенције болести и спрецавању инфекција.